dinsdag 10 juni 2014

Interview Evelien

Op vrijdag 16 mei heb ik een interview gehouden met J. Zij is een vrouw van 24 jaar oud en heeft  een depressie.  Voorafgaand aan dit interview wist ik niet goed wat ik moest verwachten. Mijn beeld was dat ik een vrouw zou spreken die niks positiefs wist te vertellen. Dit bleek uiteindelijk helemaal niet waar te zijn. J kwam op mij over als een opgewekt persoon en was heel open over haar verhaal. We hebben zelfs een tijdje gezellig gepraat over alledaagse dingen.

Tijdens het interview hebben we het gehad over haar als persoon, de vooroordelen die mensen hebben, de beeldvorming van de maatschappij en hoe J graag gezien zou willen worden door anderen.

Vanwege haar depressie is ze in januari moeten stoppen met haar toenmalige studie. Ze is van plan om komend schooljaar de studie weer op te pakken.  In het begin had J het erg moeilijk met de studievertraging. Dit heeft ze nu een stuk minder. Het heeft haar goed gedaan om een tijdje te stoppen met de studie en zich te focussen op haar emotioneel herstel. Doordat het steeds beter gaat met de depressie van J, kan ze het contact met de psycholoog gaan verminderen. Het is nu de bedoeling dat ze nog een keer in de twee weken gaat. In februari was dit nog twee keer per week.
J vertelt: ‘’ een depressie overkomt je, het heeft te maken met hoe je emoties en gebeurtenissen verwerkt. Je moet het een plaats kunnen geven. Nu ik dit weet, geeft het me meer rust.”

Wat J opvalt is dat mensen die zelf nog nooit een depressie gehad hebben, haar het gevoel geven zich moeilijk te kunnen verplaatsen in iemand met een depressie. Wat haar vooral opvalt is dat mannen, waaronder haar vriend en vader, het moeilijk vinden de depressie te begrijpen. Ze krijgt hierbij het gevoel dat ze zich niet weten te verplaatsen in haar gevoelens.  Uit wetenschappelijke onderzoek is ook gebleken dat er grote verschillen zijn tussen mannen en vrouwen wat betreft de gevoeligheid voor verschillende psychische stoornissen. Vrouwen worden vaker gediagnosticeerd met stemmingsstoornissen, vooral depressie. Mannen hebben daarentegen veel vaker persoonlijkheidsstoornissen met agressie of controlegerelateerde symptomen, zoals verslavingen of geweld. Een mogelijke verklaring hiervoor  is dat vrouwen  door sociale normen meer worden gestimuleerd om melding te maken van gevoelens van depressie. Tegelijkertijd is het mogelijk dat mannen door die zelfde sociale norm er meer toe worden aangezet om hun gevoelens op een meer lichamelijke manier te uiten (Zimbardo, Johnson, &  McCann, 2012).

J komt nu regelmatig bij een psycholoog. Bij de vraag of ze het gevoel heeft in een hokje geplaatst te worden antwoord ze dat ze dit vrijwel nooit zo heeft ervaren. ‘’ Dit gevoel heb ik eerlijk gezegd alleen bij de psycholoog zelf, op deze momenten wordt er gepraat over mijn depressie’’ , merkt ze op. Er wordt steeds de nadruk gelegd op haar als depressief persoon. Ze beschrijft het letterlijk als ‘’Er wordt een la met het opschrift depressie geopend,  hier zit dan precies in hoe mensen met een depressie geholpen moeten worden en welke klachten ze hebben.’’ Dat andere mensen haar niet in een hokje plaatsen heeft er ook mee te maken dat niet veel mensen op de hoogte zijn van haar depressie.

J geeft aan dat ze het erg belangrijk vindt hoe andere mensen over haar denken. Mensen moeten zien dat ze hard werkt, haar best doet en voor haar opleiding wilt gaan net als andere studenten. Ze wilt namelijk helemaal niet thuis zitten.

Uit dit interview heb ik veel geleerd. Mijn beeldvorming van mensen met een depressie is zeker veranderd hierdoor.
De conclusie uit mijn interview is dat iemand als J helemaal niet graag thuis wilt zitten. Ze wilt graag voor haar opleiding gaan en weer positiever in het leven staan. Wat mij opviel is dat ik mezelf terug zag in J. J is een student die het graag goed wil doen en zichzelf wil bewijzen. Hierdoor ervaart zij vaker stress. Ik wil mezelf ook graag bewijzen aan anderen en wil vooral geen fouten maken. In mijn ogen is J vooral een doorzetter. Ze heeft dan wel een depressie, maar ze doet er alles aan om er vanaf te komen en weer een normaal leven te leiden.