woensdag 25 juni 2014

Diversiteit binnen de doelgroep

Wij zijn er achter gekomen dat er meer psychische stoornissen bestaan dan wij in eerste instantie dachten. Zo valt bijvoorbeeld autisme en ADHD ook onder een psychische stoornis. Zelfs Dyslexie, waarvan wij dachten dat het alleen een leerprobleem is, valt onder een psychische stoornis.
Uit verschillende boeken en websites hebben wij informatie gevonden over verschillende psychische stoornissen.
Op onderstaande stoornissen hebben wij ons meer verdiept:

Schizofrenie
De populaire omschrijving van schizofrenie als ‘gespleten persoonlijkheid’ is een hardnekkige
misvatting, die berust op een letterlijke vertaling van de term (schizo=gespleten; frenè=geest).
Schizofrenie heeft echter niets te maken met een ‘gespleten’ of meervoudige persoonlijkheid. Het is een ernstige aandoening waarbij het realiteitsbesef is verstoord en de eenheid van denken, voelen, willen en handelen verloren gaat. We spreken van een psychotische stoornis of psychose, die vooral wordt gekenmerkt door het optreden van hallucinaties en/ of wanen. Wanen en hallucinaties kunnen te wijten zijn aan een organische stoornis of aan het gebruik van alcohol of drugs, en kunnen ook voorkomen bij ernstige stemmingsstoornissen (van Deth, 2013).

Paniekstoornis
Verstoring die wordt gekenmerkt door paniekaanvallen die geen verband houden met gebeurtenissen die het individu op dat moment ervaart. Het onderscheidende kenmerk van een paniekstoornis is een terugkerend sterk gevoel van paniek dat ‘spontaan’ ontstaat en geen enkel verband houdt met de gebeurtenissen van dat moment (Barlow, 2001).

Persoonlijkheidsstoornis
Persoonlijkheidsstoornissen vormen een categorie van psychische aandoeningen die gekenmerkt
worden door een star en duurzaam patroon van gedachten. Gevoelens en gedragingen die binnen de cultuur afwijken van de verwachtingen, en die zorgen voor een beperking van het functioneren van de betreffende persoon. De persoonlijkheidsstoornis manifesteert zich in chronische patronen van een zwak oordeelsvermogen, chaotisch denken, emotionele stoornissen, ontwrichte sociale relaties of gebrek aan impulsbeheersing (Clark, 2009). Het belangrijkste kenmerk is een duurzaam persoonlijkheidskenmerk en een slecht aanpassingsvermogen (Zimbardo, Johnson, & McCann, 2012).

Stemmingsstoornissen
Emotionele hoogte/diepte punten zijn een deel van ons leven en een normaal onderdeel van ons vermogen om de wereld om ons heen te interpreteren. Maar als stemmingen uit de hand lopen, van extreme verrukking tot diepe wanhoop, en lijden veroorzaken of belemmeringen in het soicaal of beroepsmatig functioneren, is er waarschijnlijk sprake van een stemmingsstoornis. Ook als de emotie van een individu aanhoudend niet bij de situatie past, zal de therapeut aan een stemmingsstoornis denken (Zimbardo, Johnson, & McCann, 2012).

Depressie
Een depressie is, naast de sombere stemming, het gebrek aan interesse en levenslust. Depressieve patiënten beleven nergens meer plezier aan en kunnen nauwelijks meer enig gevoel voor hun vrienden en familie opbrengen. Ze zijn uitgesproken negatief over zichzelf en beschouwen zich als minder waardig, onaantrekkelijk of zelfs slecht en schuldig. Negatieve gebeurtenissen schrijven ze aan zichzelf toe, positieve aan anderen. de meesten van hen staan onverschillig tegenover het leven en zijn dikwijls bezig met de dood. Sommige doen ook daadwerkelijk één of meer pogingen tot zelfdoding. Soms gebeurt dat juist op een moment waarop de omgeving meent dat het beter met hen gaat. De ‘verbetering’ heeft dan vaak te maken met het feit dat de patiënt definitief heeft besloten tot zelfdoding (van Deth, 2013).

Manie en bipolaire stoornis
Een manische fase is in veel opzichten het spiegelbeeld van een depressie. Manische patiënten voelen zich prima. Hun stemming is uitzonderlijk opgewekt en blij, al kunnen sommigen snel geïrriteerd raken wanneer men hun dadendrang probeert af te remmen. Hun opvattingen zijn heel optimistisch. Ze beschouwen zichzelf boven iedere kritiek verheven en in alle opzichten superieur. Daardoor storten ze zich nogal eens in onbezonnen acties zoals roekeloos rijden of speculeren met grote geldbedragen. Zelf zien ze veelal geen enkele reden voor behandeling. Er kunnen ook hallucinaties of wanen voorkomen (Zimbardo, Johnson, & McCann, 2012).

Eetstoornis
Mensen met anorexia beseffen meestal heel goed dat hun omgeving het extreme lijnen afkeurt. De mensen in de omgeving proberen ze dan aan het eten te krijgen. Iemand met anorexia gebruikt daarom allerlei uitvluchten en trucs. Ze ontkennen, ook tegenover zichzelf, dat er iets mis is. Dit verhindert hun om de problemen te bespreken met belangrijke mensen in hun omgeving. Ze zullen niet gauw hulp zoeken, uit schaamte of omdat ze geloven dat ze goed bezig bent. Dit kan ernstige gevolgen hebben (ggzfriesland, n.d).

Dementie
Bij dementie gaan de verstandelijke functies zodanig achteruit dat het dagelijkse functioneren eronder gaat lijden. Iemand met dementie vergeet gebeurtenissen die kort geleden plaatsvonden. Herinneringen aan vroeger blijven vaak lang bewaard. Het begint meestal met toenemende vergeetachtigheid. Soms verzint men dingen als men niet iets niet meer weet. Op den duur zorgt dementie ervoor dat mensen het besef van plaats en tijd kwijtraken en bekenden niet meer herkennen. Daarnaast hebben mensen met dementie problemen met bijvoorbeeld rekenen, spreken, schrijven, wassen, kleden en het juiste gebruik van voorwerpen. Ook kan het gedrag veranderen. Iemand kan bijvoorbeeld somber zijn of prikkelbaar. De verschijnselen van dementie kunnen per persoon verschillen (ggzfriesland, n.d).


Zoals hierboven beschreven staat is de doelgroep psychiatrie erg divers. Zo zijn wij er achter gekomen dat iedere stoornis ook weer zijn eigen kenmerken heeft. Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoeveel verschillende stoornissen er zijn en hoe verschillend deze zijn. Op de manifestatie willen zijn dit ook naar voren laten komen. We willen laten zien dat er veel verschillende stoornissen zijn met uiteenlopende vooroordelen. Dit gaan wij waarschijnlijk vormgeven als een spel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten