woensdag 25 juni 2014

Noten gekraakt

Mirtel Gommans
Subgroep A


Tijdens dit OT hebben wij bezoek gehad van Mirtel Gommans. Zij is een schrijfster van het boek: noten gekraakt, leven als een zondagskind. Mirtel kwam haar verhaal vertellen over haar ervaringen met psychische stoornissen.

Korte beschrijving
Mirtel groeide op met een chronisch zieke vader en een moeder die buiten het huwelijk nog een liefdesrelatie had. Haar broer kreeg schizofrenie en pleegde uiteindelijk zelfmoord. Haar partner ontwikkelde een angststoornis.

Van jongs af aan leren we dat bij iedere rol bepaald gedrag 'hoort'. Gedrag dat bepaald wordt door verwachtingen, normen, waarden en overtuigingen die we onszelf en elkaar opleggen. Misschien herken je de verwachting dat je moet doorstuderen? Voel je schaamte vanwege een psychische ziekte? Of herken je de overtuiging dat je sterk moet zijn, dat alle verantwoordelijkheid op jouw schouders rust? Tijdens een burn-out kwam Mirtel erachter dat ze, ondanks schijnbaar bewust gemaakte keuzes, leefde naar (veronderstelde) verwachtingen van haarzelf en anderen.

Het verhaal van Mirtel heeft ons als subgroep aan het denken gezet.
Tijdens het OT werd verteld dat 45% van de Nederlandse bevolking persoonlijk wel eens in contact komt/ is geweest met een psychische aandoening. Dit vinden wij als subgroep een schrikbarend percentage. Dit willen wij graag overbrengen op de manifestatie.
Mirtel gaf ons de tip om ook onszelf bloot te geven op de manifestatie. Wij zijn erachter gekomen dat meer mensen kampen met een psychisch probleem dan wij dachten. Dit willen wij dan ook overbrengen tijdens de manifestatie door middel van ons zelf. Wij vertellen ons persoonlijk verhaal met betrekking tot psychische problemen/stoornissen. Op deze manier hopen wij over te brengen dat een psychische stoornis iedereen kan overkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten